<  Terug

Berichtje in het AD

Op 23 december 2019 stonden we met een mooi artikel in het AD. Het raakt de kern van ons probleem, de kinderboerderij draait op steeds minder vrijwilligers. En zonder vrijwilligers kunnen we niet! Wil jij vrijwilliger worden bij kinderboerderij Otterspoor? Neem contact met ons op via kinderboerderij.otterspoor@gmail.com voor meer informatie. We kijken dan samen hoe jij mee kan helpen. Dit berichtje stond in het AD:

Door doneeractie kan kinderboerderij Otterspoor weer even vooruit, maar sluiting dreigt Kinderboerderij Otterspoor in Maarssen vreest voor het voortbestaan. Een acuut geldtekort en te weinig vrijwilligers maakt dat voorzitter Annemarieke Ankersmit de noodklok luidt. Een in de haast opgezette doneeractie, moet de dierenweide komende maanden door helpen. ,,Het is tijd voor een structurele oplossing.”

Dat de geldnood toenam, wisten ze bij kinderboerderij Otterspoor al. Maar deze week heeft het bestuur geschrokken geconcludeerd dat de bodem van de geldpot wel heel rap in zicht komt. ,,We hebben geen schulden en dat willen we graag zo houden. Daarom hebben we direct online een doneeractie opgezet”, zegt voorzitter Annermarieke Ankersmit tussen de nietsvermoedende geiten, kippen, koeien, ezels en cavia’s op het terrein.

Onvoorziene kosten
Activiteiten tijdens Koningsdag leverden dit jaar door het slechte weer veel minder bezoekers en daarmee minder inkomsten op dan gehoopt. Bovendien zorgde wateroverlast op het terrein voor onvoorziene kosten en nemen de sponsorinkomsten al jaren af. In combinatie met de vaste verzekeringskosten, het salaris van de beheerder doordeweeks, voer en het afvoeren van mest, zijn de kosten veel hoger opgelopen dan verwacht.

Door de online doneeractie is sinds donderdag al ruim 3250 euro opgehaald. Ankersmit: ,,Dat is fantastisch en hartverwarmend. Met dat geld zijn we heel blij, want dat hebben we hard nodig. Tot de zomer kunnen we nu waarschijnlijk vooruit. Maar we zijn er nog niet. Nu moeten we op zoek naar structureel meer inkomsten en vrijwilligers. Want dat we bestaansrecht hebben in Maarssen is hiermee wel aangetoond.”

Bezetting
Met de huidige grofweg 35 vrijwilligers lukt het niet om alle weekeinden bezetting te hebben tijdens de openingsuren. ,,Mensen realiseren zich niet dat wij afhankelijk zijn van vrijwilligers. Otterspoor open houden kost tijd en mensen. We hebben door de succesvolle doneeractie extra tijd gekregen om meer vrijwilligers te vinden, die net als structurele inkomsten van bedrijven en donateurs hard nodig zijn.”

Komende week praat het bestuur met de gemeente Stichtse Vecht over de ontstane situatie, in januari begint het hervormen van de inkomstenstroom, zodat meer geld binnenkomt dan uit de kas gaat.